Bett

Tänk om det fanns en typ av bett till alla hästar. Så himla bra att slippa prova olika typer för att hitta ett som både häst och ryttare trivs med. Då hade det "stora" problemet varit endast bettstorleken. Fast om alla har ett rakt bett så gör det inte så mycket om det är lite stort som med ett delat bett. Men nu ser ju inte hästars munnar likadana ut och är olika känsliga för alla typer av material man kan komma på att stoppa in i deras munnar. Sen till sist så är det ryttarens rutin och hand som ska passa bettet.
 
När man väl hittat ett bett som båda trivs med så ska man ha rätt storlek på bettet. Är bettet för kort nyper det i mungiporna. Är det för långt glider det omkring och beroende på bettets typ så ger det olika skador. Ett tvådelat slår upp i gommen. Ett tredelat glider över lanerna och skaver bland annat. Det vanligaste är nog att hästar har för långa bett. Vilket jag kan förstå för det är lätt att tro att bettet är lagomt långt när bettringen precis snuddar eller är någon mm ifrån mungipan.
Har man ett stångbett som är för kort kommer den översta delen av stången ligga och trycka mot kinderna. Vilket jag tror är vanligast vad gäller stångbetten. Här gäller det att gå upp en storlek så kinderna får plats. Man kan också böja ut stången. Men enklast och säkrast för bettets hållbarhet är att gå upp en storlek. Har man en liten Frodo med minimule får man gå upp en storlek och böja ut stängerna;) Det gör ju inget om själva bettet är för långt för jag hoppas att alla ändå rider på oledade stångbett. Att ha ett delat stångbett både nyper, klämmer och trycker här å där i munnen samtidigt och det gillar jag inte.
 
När bettet väl är på plats då? Ska det vara 2-3 veck i mungipan? Självklart inte! Om det nu inte är så att bettet ligger bäst där i munnen. Men hur vet man det? Det har jag undrat länge och jag är själv lärd då jag gick på ridskola som barn att två veck i mungipan ska det vara. Thats it! Men om alla hästar inte kan ha samma bett för dom ser olika ut i munnen...hur kan då samma plats i munnen passa alla hästar och alla bett!? Har du tänkt på det?
 
När jag passar in bett i munnen på mina hästar så låter jag dom välja plats själva. Jag gör som så att när tränset är på släpper jag efter på sidostyckena så bettet hänger löst, nästan på framtänderna. Hästen plockar upp bettet med hjälp av tungan och lägger det själv på plats. Brukar inte ta lång tid för hästen att hitta det bekvämma läget för att hålla bettet i munnen. När hästen är nöjd och stilla med bettet då spänner jag upp sidostyckena så att inte dom slakar, varken mer eller mindre. Där tror jag är den bästa platsen för hästen att vilja ha bettet:)
 
Oftast blir det för högt upp om man ska ha 2-3 veck i mungipan och risken finns att bettet ligger mot tänderna vilket ger skador och obehag. Det jag tror också händer är att då det ständingt är ett tryck mot mungipan när det sitter för hårt så borde hästen bli mindre lyhörd i munnen till slut? lite som en skänkeldöd häst.
Det var en liten fundering och mina tankar om bett. Framöver ska jag även skriva om olika bett och framför allt om vilka bett jag använder till mina hästar och varför.